Cursus 'Meer Vrijwilligers' afgerond

De afgelopen maanden namen 5 sportverenigingen deel aan het traject 'Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd' dat georganiseerd werd door Sportservice Doetinchem. Tijdens de slotbijeenkomst op 8 juni koppelden de deelnemers de resultaten terug.

Vrijwilligers van BC Phido (badminton), Becege '74 (basketbal), volleybalvereniging Orion en VV Ruurlo (voetbal) kwamen op maandagavond 8 juni voor de laatste maal bijeen bij Sportservice Doetinchem om terug te blikken en resultaten te delen. De maanden daarvoor hadden zij een drietal workshops gevolgd met als doel: Meer vrijwilligers werven voor hun sportvereniging.

Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd

De succesmethode Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd (MVKT) is ontwikkeld door Sportservice Noord-Holland en wordt inmiddels landelijk aangeboden. MVKT bestaat uit vier workshops waarin sportverenigingen worden gecoacht naar een overvloed aan vrijwilligers. De meeste verenigingen hebben na afloop meer vrijwilligers dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden. Gemiddeld blijkt  namelijk meer dan 80% van de leden van sportverenigingen bereid tot vrijwilligerswerk. Ze moeten alleen even opgespoord worden. (bron)

En dat opsporen is door de deelnemende verenigingen vol verve gedaan. Becege geeft aan ongeveer 35 vrijwilligers over te hebben gehouden aan de belacties die onderdeel uitmaken van MVKT, en Phido een slordige 50 vrijwilligers. De initiatiefnemers bij Orion turfden maar maar liefst 175 extra vrijwilligers en VV Ruurlo 170.

'Veel vacatures ingevuld'

Het enthousiasme van de deelnemende verenigingen over deze resulaten is -hoe kan het ook anders- groot. Martine Merkx-Willemsen, bestuurslid van Orion, geeft aan dat hun oorspronkelijke doel van 50 nieuwe vrijwilligers ruimschoots is gehaald. Maar vooral ook de weg daar naartoe wordt door Merx-Willemsen als positief ervaren: 'Het bellen van alle leden was echt een feest! Veel al actieve vrijwilligers waren ook erg te spreken over de evaluatie van hun werkzaamheden.'

Ook Cynthia Jansen en Wietske van Dijk van BC Phido zijn tevreden over de resultaten: 'We hebben erg veel vacatures in kunnen vullen. De prioriteit komt nu te liggen bij het formuleren van beleid zodat deze actie een duurzaam effect heeft.'

Verenigingsondersteuning Sportservice Doetinchem

MVKT werd uitgevoerd in Doetinchem op initiatief van Sportservice Doetinchem als onderdeel van het programma 'Vitale Sportvereniging'. Cursusleider Roel Hazenberg, in dienst van Gelderse Sport Federatie, werd ingehuurd om Doetinchemse sportverenigingen te begeleiden in het werven van meer vrijwilligers. Naast deze bovengenoemde verenigingen nam ook VV VIOD deel aan dit traject. Zij waren helaas verhinderd bij deze slotbijeenkomst.