Doetinchem wordt JOGG-gemeente

Voldoende bewegen en gezond eten zijn de basis voor een gezonde leefstijl. 

Eind vorig jaar is een gezonde leefstijl voor Doetinchemse jongeren benoemd als een politiek speerpunt. Sportservice Doetinchem houdt zich, namens de gemeente, bezig met het project Gezonde Leefstijl Doetinchemse Jongeren. Daarnaast sluit de gemeente Doetinchem zich nu aan bij Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) om zo een extra impuls te geven aan het bevorderen van een gezonde leefstijl onder jongeren. Hiervoor stelt de gemeente voor een periode van drie jaar jaarlijks €10.000,- beschikbaar uit de jeugdagenda.

JOGG is een landelijk beweging die jongeren (0-19 jaar), hun ouders en omgeving bewust maken van de voordelen van een gezonde leefstijl. In een JOGG-gemeente werken alle lokale partijen uit onderwijs, zorg, bedrijfsleven, sport, recreatie, woningbouw, welzijn en media samen om gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. De kracht van de beweging is dat de boodschap zo in alle levensdomeinen van jongeren terugkomt en wordt herhaalt. De gezonde keuze wordt daarmee de makkelijke keuze. In de gezonde schoolkantine zijn weinig snacks en veel groenten en fruit. Drinkwater is overal aanwezig. Sporten en bewegen worden in de wijk, bij de vereniging en op school gestimuleerd.

JOGG-aanpak

Het is belangrijk dat een risico op gezondheidsproblemen als gevolg van een ongezonde leefstijl tijdig wordt gesignaleerd. Onderwijs, de eerstelijns zorg, buurtsportcoaches en de gemeenten trekken steeds meer met elkaar op om dit te intensiveren. De eerste resultaten zijn er al. De verwachting is dat het rendement, door de JOGG-aanpak, nog verder verhoogd kan worden. Buurtsportcoach Esther Bakker wordt hierbij verantwoordelijk voor de uitrol van de JOGG-aanpak. Zij is gespecialiseerd in leefstijladvies en voert onder andere het project Gezonde School uit. Intensief contact met de doelgroep en de juiste achtergrond maken Esther tot de gewenste JOGG-regisseur voor Doetinchem.