Fitheidstest en beweegpakketten in trek

Op zaterdag 7 februari organiseerde Sportservice Doetinchem voor het eerst groots opgezette fitheidstest in Doetinchem. Ruim 75 inwoners van de wijken Dichteren en De Hoop startten na deze tests en na een gesprek met een leefstijladviseur met een beweegpakket dat past bij hun gezondheid en wensen.

Goede voornemens

Veel mensen hebben bij de start van een nieuw jaar het goede voornemen om meer te gaan bewegen en gezonder te gaan leven. Bij de meeste mensen met zo’n goed voornemen is daar na een paar weken nog maar weinig van over. In de eerste week van 2015 heeft Moniek Bazuin, beweegmakelaar en buurtsportcoach senioren, daarom alle inwoners van de wijken Dichteren en De Hoop in de leeftijd 55 t/m 69 uitgenodigd voor een fitheidstest op 7 februari. Op basis van informatie over de eigen gezondheid kunnen immers betere keuzes worden gemaakt voor het vervolg. Een vervolg dat bestaat uit beweegpakketten waardoor mensen kunnen kennismaken met een nieuwe sport- of beweegactiviteit.

Fitheidstests en beweegpakketten

Een keur aan lokale professionals voerde de tests uit in de TOPhal op Sportpark Zuid. Van diëtisten tot fysiotherapeuten, van vrijwilligers van Diabetes Vereniging Nederland tot landelijke ketens als Beter Horen; allen droegen belangeloos bij aan dit project. Nadat de diverse tests waren doorlopen, bespraken leefstijladviseurs de testresultaten en adviseerden over de beweegpakketten die sportaanbieders uit het Doetinchemse aanboden.  

Samenwerking als basis voor de toekomst

Moniek Bazuin van Sportservice Doetinchem is erg te spreken over het resultaat van de dag. ‘We hebben hier op één dag bijna 80 mensen kunnen helpen gezonder te kunnen gaan leven.’ Niet minder belangrijk is echter ook de samenwerking tussen een groot aantal partijen. Deze tests zouden niet mogelijk zijn geweest zonder de inzet van de studenten van het Graafschap College, de diëtisten van Eten met verstand en Anneleen Visser, Beter Horen, Pearle Opticiens, Sensire, Diabetes Vereniging Nederland, Fysio ProMotion, Fysiotherapie Willink Wassink, Fysiotherapie Dichteren, Fysiotherapie Engelaar, ACC Anique, Ouderenadvies Pluspunt en Kruiswerk Achterhoek. Hoe het vervolg op dit initiatief eruit komt te zien, zal blijken uit de evaluatie met deelnemers en samenwerkingspartners.