Interview met een fysiotherapeut over de beweegmakelaar


Fysiotherapeut Kim Boerakker verwijst regelmatig patiƫnten door vanuit fysiotherapiepraktijk 'De Praktijk' in Doetinchem naar de beweegmakelaar van Sportservice Doetinchem. In het interview vertelt ze over de meerwaarde hiervan.

Hoe ben je in contact gekomen met de beweegmakelaar of hoe wist je dat dit bestond?
Binnen de praktijk liepen er al contacten met Sportservice Doetinchem op het moment dat ik betrokken raakte. Ik heb toen binnen de praktijk de rol op mij genomen om deze contacten te onderhouden en vorm te geven aan de samenwerking.

Wat vind je van de rol van de beweegmakelaar?
De beweegmakelaar heeft een erg relevante en praktische functie binnen Doetinchem. Ik als fysiotherapeut ben niet op de hoogte van alle sportmogelijkheden in de omgeving van Doetinchem, maar de beweegmakelaar heeft hiervan veel meer kennis. Ik merk dat het erg goed werkt om de drempel tot sport en bewegen te verlagen wanneer mensen begeleid worden in het kiezen en zoeken naar een beweegvorm.

Hoe zie je jouw bijdrage hierin als fysiotherapeut?
Als fysiotherapeut zie ik dagelijks mensen die veel gezondheidsvoordelen kunnen behalen door te gaan bewegen. Veel mensen weten alleen niet goed wat bij ze past, wat er allemaal is en hoe ze daarmee in contact komen. Ik zet als fysiotherapeut mensen aan tot bewegen maar speel dit dan door naar de beweegmakelaar. Ik pik signalen op wanneer mensen aangeven om te willen gaan bewegen of ik probeer te stimuleren om de stap naar bewegen te maken.

Waarom stuur je patiƫnten door naar de beweegmakelaar?
Zowel het resultaat van de behandeling als ook het algehele welzijn van de mensen is gebaat bij meer bewegen. Wanneer er echter geen indicatie is om dit onder fysiotherapeutische begeleiding te doen, kan ik ze doorsturen naar de beweegmakelaar en ze zo verder helpen. Daarnaast komt het ook voor dat mensen onder fysiotherapeutische begeleiding getraind hebben en dat ze de overstap willen en kunnen maken naar reguliere sport zodat ze niet meer afhankelijk zijn van zorg.

Op welk moment schakel je de hulp van de beweegmakelaar in?
Op het moment dat er geen indicatie (meer) is om binnen de fysiotherapeutische behandeling te gaan bewegen. Ik zet het momenteel in bij iedereen bij wie ik denk dat het geschikt is en een meerwaarde kan zijn. Natuurlijk altijd in overleg.