Interview met een praktijkondersteuner over de beweegmakelaar

Sanne ter Maat is werkzaam als praktijkondersteuner in huisartsenpraktijk het Atrium in Doetinchem. Ze stuurt om verschillende redenen patiënten door naar de beweegmakelaar. In het interview vertelt ze hier meer over.

Hoe ben je in contact gekomen met de beweegmakelaar en wat vind je van de rol van de beweegmakelaar?
Ik ben werkzaam als POH in huisartsenpraktijk het Atrium in Doetinchem. Mijn vakgebieden zijn diabetes en CVRM. Ik ben in contact gekomen met de beweegmakelaar via collega POH's. Destijds heeft de beweegmakelaar zich bekend gemaakt op het periodieke POH overleg. Ik vind zelf de beweegmakelaar erg prettig en toegankelijk voor zowel de POH als de patiënt.

Hoe zie je jouw bijdrage hierin als fysiotherapeut?
Mijn bijdrage is het bekend maken van de beweegmakelaar aan patiënten en de mogelijkheden hiervan. Ik ga in gesprek met de patiënt of hij/zij voldoet aan de norm gezond bewegen. Indien dit onvoldoende is en de patiënt is gemotiveerd, richt ik me eerst op de mogelijkheden vanuit de patiënt zelf. Indien de patiënt aangeeft dat hij of zij hier hulp bij nodig heeft, schakel ik na goedkeuring van de patiënt de beweegmakelaar in.

Op welk moment schakel je de hulp van de beweegmakelaar in?
Ik verwijs patiënten naar de beweegmakelaar om diverse redenen. Soms heb je patiënten die gemotiveerd zijn om te sporten, maar met financiële beperkingen zitten. Het kan ook zijn dat een patiënt meer wil bewegen, maar zelf niet goed weet wat hij of zij wil, mede door lichamelijke of psychische beperkingen. De beweegmakelaar kan dan samen met de patiënt gericht zoeken naar een beweegactiviteit op maat. Voor mij heeft de beweegmakelaar zeker een meerwaarde. De beweegmakelaar is onafhankelijk en kan naar mijn idee net dat duwtje in de rug geven wat de patiënt soms nodig heeft. Ik blijf dan ook graag van de beweegmakelaar gebruik maken in de toekomst.