Kruiswerk Achterhoek; Bent u een senior en wilt u weten welke sport voor u geschikt is? Lees dan verder!

Het nadenken over sporten en het daadwerkelijk gaan zijn twee verschillende dingen. Met name senioren vinden het lastig om het sporten actief op te pakken. Welke sport is geschikt voor mij? Hoe krijg ik mezelf gemotiveerd om toch te gaan? Vragen waar Maaike van Dartel, gezondheid- en leefstijladviseur van Kruiswerk een antwoord op heeft.

“In elk dorp of elke stad in de Achterhoek zijn lokale verenigingen actief met een passend aanbod voor senioren. Hierover is veel onwetendheid. Sportzoekers denken dat veel sporten niet toegankelijk zijn, te jeugdig of te actief. Niets is minder waar, voor vele nieuwe en dynamische sporten zijn interessante modules voor senioren. Denk daarbij niet aan een slap aftreksel van de normale vorm, er wordt bij de seniorenvariant vooral gelet op een passend tempo voor iedereen en de juiste uitleg”, vertelt Maaike enthousiast. “Zo bieden we bijvoorbeeld in Doetinchem en Winterswijk een cursus Aikido aan, een Japanse vechtkunst waarbij onder andere mentale en fysieke weerbaarheid getraind wordt. Erg leuk en leerzaam!”

Samen met diverse sportbonden, regionale en lokale sportorganisaties, een dertigtal Achterhoekse sportverenigingen en de ondersteuning van NOC*NSF, organiseert Kruiswerk vanaf februari het sporten voor senioren. Al het aanbod is verzameld op de site van Kruiswerk zodat sportzoekers één plek hebben waar zij terecht kunnen. Het aanbod is zeer divers, de cursussen zijn van korte duur en van een passende lage ledenprijs voorzien. “Het aanbod is juist bedoeld ter oriëntatie en verdieping. Zoek naar die sport die je het leukst vindt en probeer daarom gewoon eens wat dingen uit. Met deze korte modules proberen we mensen buiten hun normale kaders te laten denken. Probeer eens iets uit dat je eerder niet in je hoofd zal halen om je voor op te geven. De speciale ledenprijzen maken dit gemakkelijk en door het eenvoudig  opgeven via de site is meedoen laagdrempelig.”

“Wij willen uiteindelijk een dekkend sportaanbod in de Achterhoek creëren, maar zijn al erg blij met alle verenigingen die nu hun cursussen aan ons koppelen”, licht Maaike toe. “Het liefst help ik iedere senior die graag wil sporten persoonlijk. Bewegen is zo belangrijk en iedereen kan het leuk vinden; zolang de juiste persoon, maar de juiste sport uitvoert.” Samen sporten is daarnaast erg stimulerend. “De ander is niet alleen een stok achter de deur, maar vooral ook een maatje tijdens het sporten. Bijkletsen tijdens én na het sporten; dus eigenlijk twee vliegen in één klap!”

Het complete aanbod van verenigingen, sporten en prijzen vindt u op www.kruiswerk.nl/sporten. Via die link kunt u zich ook direct aanmelden bij de diverse sportverenigingen.