Van de dokterskamer naar de wandelgroep

Babette Wagemakers is praktijkondersteuner bij huisartsenpraktijk Liesveld & Ter Wiel in Doetinchem. Ze vertelt velen in haar spreekkamer over het bestaan van de Doetinchemse Diabetes Challenge, een initiatief van Sportservice Doetinchem en de Bas van de Goor Foundation.

Als ‘verlengde arm van de huisarts’ krijgt praktijkondersteuner Babette Wagemakers (37) veel mensen in haar spreekkamer die met chronische ziektes te maken hebben. Mensen met diabetes, maar ook mensen met astma, COPD of met hart- en vaatproblemen. De gesprekken die ze met hen voert bevatten informatie en uitleg over het ziektebeeld, welzijn, doel van de behandeling, voorkomen van klachten en complicaties, voeding, beweging en medicatie.  

Al zes Doetinchemmers maken op haar advies deel uit van de wandelgroep van de Doetinchemse Diabetes Challenge. Die groep bestaat sinds vorig jaar en loopt iedere woensdagavond. “Dan hoop ik dat mensen zo enthousiast raken dat ze daarnaast zelf ook nog minstens één keer per week gaan lopen”, zegt Wagemakers.

Lichaamsbeweging, het is misschien wel het ‘medicijn’ dat zij als praktijkondersteuner het meeste voorschrijft. “Een goede conditie zorgt voor meer energie”, vertelt Wagemakers. “En je ziet dat mensen die lekker in hun vel zitten ook hun voeding aanpakken. Ze raken echt gemotiveerd om gezonder te gaan leven, waardoor dit ook weer een positief effect heeft op de suikerwaardes, je ziet deze zakken.”

Om dat alles te bevorderen, liep de praktijkondersteuner het afgelopen jaar zelf ook wekelijks mee met de wandelgroep. Ze zag een veelzijdige groep ontstaan. “De één neemt een vriendin mee. De ander de buurvrouw. Die hebben zelf geen diabetes, maar lopen wel mee. Dat is geen enkel probleem. Iedereen mag meelopen. Beweging is voor iedereen goed.”

Dit jaar zal Wagemakers ook weer van de partij zijn. Behalve een deelneemster is ze dan ook een aanspreekpunt. “Omdat ik het in mijn vrije tijd doe, krijg ik vaak de vraag of ik het niet vervelend vind dat mensen tijdens het wandelen met vragen naar mij toe komen. Dat is helemaal niet zo. Ik vind het alleen maar leuk om hen eens in een informele sfeer te zien. En als ik ze dan kan helpen door hun vragen te beantwoorden, is dat helemaal prima.” 

In de dokterspraktijk waar Wagemakers werkt, liggen op meerdere plekken folders die patiënten wijzen op de wandelgroep. Als het aan de praktijkondersteuner ligt, wordt het inzetten op lichaamsbeweging straks nog groter aangepakt. “Denk bijvoorbeeld ook aan mensen met psychische klachten. Voor hen kan wandelen ook heel goed zijn. Het is zeker geen verplichting, maar het is wel iets dat we bij meer patiënten kunnen bespreken.”

Volgens Wagemakers kunnen zelfs mensen met knieklachten zich bij de wandelgroep aansluiten. “De groep houdt heel erg rekening met lichamelijke klachten. Desnoods lopen ze in verschillende snelheden. Er mogen geen mensen afhaken vanwege het tempo. Iedereen wil elkaar helpen. De groepsleden zijn zeer gemotiveerd om het met z’n allen te doen, dit wordt ook gestimuleerd door de aanwezige buurtsportcoach.”

Mensen die willen aansluiten bij de Doetinchemse Diabetes Challenge kunnen zich nog steeds inschrijven via www.sportservicedoetinchem.nl. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op met buurtsportcoach Rob Wentink. Stuur gerust een e-mail naar r.wentink@sportservicedoetinchem.nl  of neem telefonisch contact op via 06-28246158. De Doetinchemse Diabetes Challenge is bedoeld voor iedere inwoner van de gemeente Doetinchem die graag meer wil bewegen, met of zonder diabetes.